C.S. Escorxador

Dades

Rutes: 3

Parc de Sa Riera:
3.200 m.

Parc de Ses Fonts:
3.300 m.

Parc de Ses Estacions:
3.400 m.

Dificultat:
MITJANA, BAIXA, BAIXA

Símbols

Centre de salut

Bancs, descans

Banys públics

Bicisenda

Parc infantil

Parcs, jocs, bancs

Pendent considerable

Parada autobús

Exercicis adults

Piscines municipals

Font d'aigua

Informació

La zona bàsica de salut (ZBS) s’Escorxador comprèn part de les barriades des Camp Redó, Bons Aires-Santa Pagesa i Arxiduc, i es troba limitada per la plaça d’Espanya, les vies FCM, el carrer de Jacint Verdaguer, el carrer de Jaume Balmes, la plaça Fleming, el carrer de Rosselló i Caçador, el carrer d'Alfons el Magnànim, el carrer de Miquel Arcas, el carrer de Guillem Forteza, el carrer d’Uruguai, el carrer de Jesús, l'av. d’Alemanya, l'av. del Comte de Sallent i l'av. de Joan March.

Es tracta d’una zona de l’Eixample que es començà a urbanitzar a principis del segle XX sobre antics horts i camps de conreu que s’estenien al costat de les carreteres de Puigpunyent, Esporles, Valldemossa i Sóller. Per la contrada també discorria la principal font d’abastament d’aigua de la ciutat, la síquia de la font de la Vila.

A més dels primers habitatges plurifamiliars que s'hi edificaren, hi ha a la zona importants equipaments per al servei del conjunt de la ciutat com el mateix Escorxador construït per Gaspar Bennàzar entre els anys 1905 i 1909. És d'estètica modernista i va ser rehabilitat al 1990. Avui allotja el centre de salut, un cine, una biblioteca i un centre cultural, a més de diversos establiments comercials i de restauració.

La zona té una població de 30.226 persones, el 16 % de les quals són majors de 65 anys i el 12 % són menors de 13 anys.

Entre els punts forts de la zona cal destacar la concentració de diferents serveis a l’Escorxador, els quals han augmentat recentment amb l’obertura d’una comissaria de la Policia Nacional, així com la presència d’algunes places i espais lliures importants com són les de Santa Pagesa, Fleming, París o la que se situa al costat de l’Escorxador, que té un parc infantil i un aparcament subterrani.

Hi ha tres carrils bici a la zona: el del carrer Arxiduc Lluís Salvador, el de l’eix cívic de vianants de Blanquerna que passa per l’Escorxador i continua per la carretera de Valldemossa i el transversal que connecta Balmes, Àusies March i el carrer de Jesús.

Finalment cal ressaltar que, fora de la zona però que hi limita, hi ha dues de les zones verdes més extenses de Palma que ofereixen bones oportunitats per a l’esplai i l’exercici físic, que són el parc de sa Riera al nord-oest i el parc de ses Estacions al sud-est.

Participants en el disseny de la ruta

- Conselleria de Salut
- Equip d’Atenció Primària del CS
- Casal de barri
- Creu Roja
- AV Santa Pagesa
- AS. Gent gran Camp Redó
- Usuaris del centre de salut