C.S. Coll d'en Rabassa

Dades

Rutes: 3

Coll Rabassa:
2.300 m.

Parc Son Perera- Molinar*:
4.000 m.

Ciutat Jardí- Molinar*:
4.400 m.

Dificultat:
BAIXA

Símbols

Centre de salut

Bancs, descans

Pèrgola

Bicisenda

Parc infantil

Parcs, jocs, bancs

Pendent considerable

Parada autobús

Exercicis adults

* anada i tornada

Informació

Els barris des Coll d'en Rabassa, es Molinar i Can Pere Antoni formen part del districte de la Platja de Palma i estan situats al sud de l'autopista de Llevant, limítrofs amb la mar.

En el segle XIV, durant l’època medieval, ja apareix documentat el topònim Coll d’en Rabassa, probablement perquè el Coll i les terres adjuntes estaven en mans de la família Rabassa des del repartiment de Mallorca el 1230.

Fins al segle XIX era una zona de regadiu, però els nombrosos pous poc a poc es varen anar salinitzant. L’activitat econòmica principal era el comerç de la pedra maresa, que va servir per construir muralles, la Catedral i moltes cases de Palma.

Encara que avui hi ha una única zona urbana, el barri va néixer en diferents punts i temps.

La barriada des Molinar agafa el nom dels molins de vent que l'envoltaven. La situació als afores de Palma i al costat de la mar va propiciar que nasqués com un lloc de pescadors i de pas dels carreters que venien del Migjorn, alhora que es va anar convertint en un lloc d'estiueig de la petita burgesia. A finals del segle XIX, s’hi varen traslladar un nombre considerable de fàbriques, la qual cosa va provocar una forta immigració i li va conferir les característiques d'una zona obrera. En els anys 60, amb el creixement del turisme, s’hi varen obrir dos hotels i el Portitxol va deixar de ser un port pesquer i es va convertir en un port per a embarcacions d'esbarjo.

Avui dia en el barri, declarat d'interès en el Catàleg de protecció d'edificis i elements d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma, s'han obert noves zones d'oci i és perfecte per a la realització d’activitats físiques a l’aire lliure, ja que disposa de parcs i un passeig que voreja la mar, cosa que el converteix en un punt de trobada de gent molt diversa de tot Palma.

Participants en el disseny de la ruta

- Casal de Barri Coll d'en Rabassa.
- Associació Gent Gran del Coll d'en Rabassa
- Col·legi Lladó
- Espiral
- Associació 2a i 3a edat d’Es Molinar
- AAVV Born d’es Molinar
- Centre Municipal Serveis Socials Litoral
- Equip d’atenció primària Coll d’en Rabassa