ACTUACIONS

Durant el curs 2009-10 es visitaren tots els instituts de les Illes Balears, actuació englobada dins l’Estratègia d’alimentació saludable i vida activa.

Des del Servei de Seguretat Alimentària  d’aquesta Conselleria es realitzaren les visites, per part dels tècnics de Protecció de la Salut.

En els instituts de secundària i batxillerat ( joves de  12 a 18 anys) trobam de forma habitual cafeteries que elaboren i venen productes per al berenar.

L’oferta de productes és molt gran, entrepans, pastisseria industrial i artesanal, llepolies, aperitius, begudes refrescants, etc., cosa que fa que l’alumne s’inclini pels aliments més atractius i no pels els més saludables.

A més, com a complement hi trobam les màquines expenedores d’aliments on també l’oferta  de productes és molt àmplia i variada.

OBJECTIUS

Comprovar les condicions higienico sanitàries de les cafeteries.

Identificar quins són els aliments que es preparen i es venen a les cafeteries.

Identificar l'existència de màquines expenedores d'aliments, la seva ubicació i el seu contingut

Comprovar si hi ha senyalitzacions de la prohibició de fumar en els recintes i si es compleix.

RESULTATS

L’oferta educativa pel curs 2009-10 a les Illes Balears va ser de 69 instituts de secundària i batxillerat, dels quals 3 no disposaven de cafeteria i 2 disposaven de menjador a més de la cafeteria

La presència de màquines expenedores d’aliments estava representada en un 66% dels instituts

De la comprovació de l’oferta de productes a les cafeteries dels instituts va donar alta presència

d’aliments no aconsellables com aperitius, pastisseria industrial, llepolies etc i baixa presència de fruita fresca o sucs i lactis (iogurts)

Quant al contingut de les màquines expenedores es va comprovar que a casi tots els instituts hi havia presència d'aigua envasada i significativa presència de begudes refrescants.

Propostes de millora

Fomentar la disminució de productes industrials com aperitius, pastisseria, llepolies etc, i begudes refrescants

Millorar la presència de lactis, com iogurts i batuts,  fruita fresca o sucs naturals.

BARS I MÀQUINES EXPENEDORES EN EL COL·LEGIS PRIVATS, CONCERTATS, ESTRANGERS I D’EDUCACIÓ ESPECIAL

Durant el curs 2009-2010 es va revisar l’existència de bars/cafeteries i/o màquines expenedores en els col·legis no públics de les Illes, el resultat va ser de 22 col·legis amb bars/cafeteries (representa un 16.9% del total d’escoles)  i 14 col·legis amb màquines expenedores, (representa un 15.3% del

total d’escoles). La major presencia va ser a l’illa de Mallorca ja que a la resta de les illes era insignificant

Els productes que destacaren varen ser aigua, begudes refrescants, sucs envasats, entrepans i galetes.

PROGRAMA

Què mengen els adolescents als instituts?

Entorn educatiu

TERMINI
Curs 2009-2010.

ENTITAT DE LA QUAL DEPÈN
Conselleria de Salut, Família i Benestar Social.
Direcció General de Salut Pública i Consum.

ENTITATS QUE COL·LABOREN
Conselleria d’Educació i Cultura.

CONTACTE
e-alvac@dgsanita.caib.es

VOLS SABER-NE MÉS?