ACTUACIONS
Durant el curs 2009-10 es visitaren tots els instituts de les Illes Balears, actuació englobada dins l’Estratègia d’alimentació saludable i vida activa.
Des del Servei de Seguretat Alimentària d’aquesta Conselleria es realitzaren les visites, per part dels tècnics de Protecció de la Salut.
En els instituts de secundària i batxillerat ( joves de 12 a 18 anys) trobam de forma habitual cafeteries que elaboren i venen productes per al berenar.
L’oferta de productes és molt gran, entrepans, pastisseria industrial i artesanal, llepolies, aperitius, begudes refrescants, etc., cosa que fa que l’alumne s’inclini pels aliments més atractius i no pels els més saludables.
A més, com a complement hi trobam les màquines expenedores d’aliments on també l’oferta de productes és molt àmplia i variada.
OBJECTIUS
• Comprovar les condicions higienico sanitàries de les cafeteries.
• Identificar quins són els aliments que es preparen i es venen a les cafeteries.
• Identificar l'existència de màquines expenedores d'aliments, la seva ubicació i el seu contingut
• Comprovar si hi ha senyalitzacions de la prohibició de fumar en els recintes i si es compleix.
RESULTATS
• L’oferta educativa pel curs 2009-10 a les Illes Balears va ser de 69 instituts de secundària i batxillerat, dels quals 3 no disposaven de cafeteria i 2 disposaven de menjador a més de la cafeteria
• La presència de màquines expenedores d’aliments estava representada en un 66% dels instituts
• De la comprovació de l’oferta de productes a les cafeteries dels instituts va donar alta presència
d’aliments no aconsellables com aperitius, pastisseria industrial, llepolies etc i baixa presència de fruita fresca o sucs i lactis (iogurts)
• Quant al contingut de les màquines expenedores es va comprovar que a casi tots els instituts hi havia presència d'aigua envasada i significativa presència de begudes refrescants.
Propostes de millora
• Fomentar la disminució de productes industrials com aperitius, pastisseria, llepolies etc, i begudes refrescants
• Millorar la presència de lactis, com iogurts i batuts, fruita fresca o sucs naturals.
BARS I MÀQUINES EXPENEDORES EN EL COL·LEGIS PRIVATS, CONCERTATS, ESTRANGERS I D’EDUCACIÓ ESPECIAL
Durant el curs 2009-2010 es va revisar l’existència de bars/cafeteries i/o màquines expenedores en els col·legis no públics de les Illes, el resultat va ser de 22 col·legis amb bars/cafeteries (representa un 16.9% del total d’escoles) i 14 col·legis amb màquines expenedores, (representa un 15.3% del
total d’escoles). La major presencia va ser a l’illa de Mallorca ja que a la resta de les illes era insignificant
Els productes que destacaren varen ser aigua, begudes refrescants, sucs envasats, entrepans i galetes.
PROGRAMA
Què mengen els adolescents als instituts?
Entorn educatiu
TERMINI
Curs 2009-2010.
ENTITAT DE LA QUAL DEPÈN
Conselleria de Salut, Família i Benestar Social.
Direcció General de Salut Pública i Consum.
ENTITATS QUE COL·LABOREN
Conselleria d’Educació i Cultura.
CONTACTE
e-alvac@dgsanita.caib.es
VOLS SABER-NE MÉS?