ACTUACIONS
Englobada dins de les actuacions de l’Estratègia d’alimentació saludable i vida activa, durant el curs 2008-09 i 2009-2010 es varen dur a terme visites a tots els col·legis públics, concertats, privats, estrangers i d' educació especial de les Illes Balears.
Des del Servei de Seguretat Alimentària d'aquesta Conselleria es realitzaren les visites per part dels tècnics de Protecció de la Salut.
OBJECTIUS
• Revisar les condicions d’infraestructura dels locals, la manipulació dels aliments i la implantació de l’autocontrol.
• Conèixer el nombre d’alumnes que utilitzen els menjadors.
• Comprovar la coincidència dels menús que s'ofereixen amb la informació que es dóna als pares.
• Conèixer els greixos utilizats en les fritures dels aliments i el tipus de pa que es dóna en el dinar.
• Valorar els menús de forma qualitativa, per comprovar l’adequació a les recomanacions de la dieta mediterrània.
• Fer recomanacions de millora en els menús que estiguin fora de les recomanacions.
RESULTATS
• L’oferta educativa pública va ser de 217 centres dels quals 164 comptaven amb servei de menjador i l'oferta no pública va ser de 130 centres dels quals 117 comptaven amb servei de mnjador, a les Illes Balears.
• En número de nins que menjaven a l’escola durant els cursos revisats va ser de 11.019, que representa un 18,4 % dels nins escolaritzats en centres públics i de 14.076 que representa un 28,3% dels nins escolaritzats en centres concertats.
• Els resultats de la valoració del menús quan al compliment de les freqüències dels diferents grups d’aliments va ser menor per les verdures i hortalisses i pels ous i superava en molts de casos, el màxim de 4 lactis mensuals en detriment de la presència de fruita. També presència en excés de precuinats.
• El % de menús que complien el 100% de les freqüències recomanades es varen identificar com
excel·lents, els que complien el 75%, s’identificaren com acceptables i els restants com millorables.
Escoles públiques
Excel·lents -> 4,5%
Acceptables -> 47,7%
Millorables -> 47,7%
Escoles no públiques
Excel·lents -> 8,2%
Acceptables -> 35,3%
Millorables -> 55,3%
• Es va comprovar que el 98,9 % de les programacions que es donen als pares coincidien amb els menús que es donaven diàriament als nins
• El 95 % dels menjadors no disposava de l’opció de triar o alternar el pa, majoritàriament es donava pa blanc
• El greix més utilitzat per les fritures va ser l’oli de gira-sol.
Propostes de millora
• Potenciar el consum de verdures i hortalisses, fruita fresca, peix i llegums
• Aconsellar que en les programacions figurin amb claredat els plats que es serveixen cada dia, amb els aliments que el componen inclòs els postres
• Disminució de l’ús de precuinats
• Fomentar les programacions dels menús mensuals.
ACTUACIONS DE CONTINUÏTAT
• Transcorregut un temps i ja dintre d’un nou curs escolar,2009-10, s’ha tornat a fer valoració del 47,7% de menús identificats com millorables, seguint les mateixes pautes que anteriorment es varen fixar.
• Del total de menús valorats per segona vegada, únicament 3 es va considerar havien millorat.
• Promocionar l’alimentació saludable a través dels consells de salut que s’oferien introduir en les programacions dels menús que donen als pares.
• Seguir fent valoracions de menús ja sigui per motius de campanya o sol·licituds particulars de pares o empreses.
• Col·laborar amb la Conselleria d’Educació fent las valoracions dels menús elaborats per empreses que participen en l’adjudicació de menjadors a escoles públiques.
PROGRAMA
Assessorament nutricional dels menjadors escolars
Entorn educatiu
TERMINI
Curs 2008-2009.
Curs 2009-2010.
ENTITAT DE LA QUAL DEPÈN
Conselleria de Salut, Família i Benestar Social.
Direcció General de Salut Pública i Consum.
ENTITATS QUE COL·LABOREN
Conselleria d’Educació i Cultura.
Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears.
CONTACTE
e-alvac@dgsanita.caib.es
VOLS SABER-NE MÉS?
DOCUMENTS
Tríptic del programa